DÖDSVARIATIONER

(100211-100313)

Vi möter en familj; en kvinna, hennes frånskilda man och deras dotter i skuggan av en tragedi. En stämningsfull och poetisk berättelse om att de viktigaste ögonblicken i livet aldrig tar slut.

Hos InSite blir Fosses pjäs till mycket mer än en teaterföreställning. Publiken står mitt inne i berättelsen, i ett landskap fyllt med dans, teater, musik och synintryck.

Pjäsen utspelar sig runt omkring dig.

Platsspecifik “Dödsvariationer” av Jon Fosse
InSite uppför sin senaste produktion, Jon Fosses Dödsvariationer i kryptan i Lunds Domkyrka April 2010. 

Domkyrkans äldsta del

Ordet krypta betyder det fördolda rummet. Halvt under jord, halvt ovan ligger Domkyrkans krypta, i stort sett intakt sedan 1123. Det mystiska, vackra rummet tillför djup till den existentialistiska texten.
En poetisk pjäs om att växa upp, att skiljas, och att behöva någon annan för att kunna leva.

 Spelningen föregås av orgelspel i kyrkan.

MEDVERKANDE:

Manus: Jon Fosse

Regi: Ragna Weisteen

Koreografi: Olga Masleinnikova

Scenografi: Helga Bumsch

Ljusdesign: Hans C Roupe

Ljuddesign: Jonas Åkesson

Medverkande: Birte Heribertson, Bertram Heribertson, Cecilia Hjalmarsson, Julia Högberg, Anders Svensson, Matthias Thorbjörnsson

RECENSIONER:

“I Teater InSites version ett stiliserat drama som logiskt sällar sig till ensemblens tidigare produktion, med stora frågor och ett oupphörligt ifrågasättande av gränserna för tiden och rummet.”

Sydsvenskan

” När Ragna Weisteen och scenografen Helga Bumsch iscensätter Dödsvariationer lyckas de rumsligt gestalta döden i livet och livet i döden.

I flickans och pojkens samspel berör föreställningen något av Fosses originalitet.”

Svenska Dagbladet

“Cecilia Hjalmarsson och Bertram Heribertson som det medelålders paret … är gripande i sin valhänt, sin blytunga skuld, sina undertryckta anklagelser och sina trevande försök att återfinna det som en gång förlorats.

Koreografin (… ) fungerar alldeles utmärkt och lägger både energi och dimension till, särskilt i scenerna med den unga kvinnan och hennes umgänge med dödstankarna och Döden i egen hög person. ”

Skånska Dagbladet

“Hos InSite är publikmötet centralt i en direkt fysisk mening”-

KvP Expressen