HEMLIGHETEN

Hemligheten är ett interaktivt drama baserat på den grekiska myten om Medea och Jasons skilsmässa där barnen faller offer för föräldrarnas konflikter.

MEDVERKANDE:

Regi – Matthias Hahne Thorbjörnsson

Dramatiker – Maria Reihs

Scenograf – Josefin Askfelt

Ljuddesign – Stefan Klaverdal

Ljusdesign – Niclas Paulsson

Skådespelare – Beatrice Järås, Eldina Huimani, Gabriel Flores Jair, Håkan Carlsson, Maram Altamimi, Mattias Malmgren, Åsa Wideen

Interaktionsdesigners – Björn Mauritz, Daniel Bagge, Marcus Johansson

Producent – Niclas Paulsson

Vi har gjort om berättelsen och överfört den till dagens Malmö som en parabel om de barn som lever gömda här; intrasslade i ett nät av omständigheter de inte själva förorsakat och där de växer upp utanför samhällets regler och därmed utan rättigheter.

Varje föreställning sträcker sig över två dagar.

Under den tiden kommer publiken att få meddelanden genom telefonsamtal, sms, på internet, meddelanden lämnade till dem i  lokaler i Malmö.

Publikens sökande kommer att leda dem på en vandring genom Malmö där de även ser olika delar av händelseförloppet genom att beskåda scener av skådespelare på gator, genom lägenhetsfönster osv. De får olika uppdrag som till exempel att kontakta grannen som brukade hjälpa Medea ta hand om barnen, lura iväg Kreon och hans maffiosos, och baka en födelsedagstårta till Lillebrodern så han ska våga sig ut utan mamma. Genom uppdragen, meddelandena och scenerna samlar publiken information som för dem vidare, kompletterar berättelsen och gör att de kanske kan lösa historiens gåta – var är barnen och vad har hänt dem?

Berättelsen baseras på dokumentärt material om familjer i Malmö som utvisats och gått under jorden för att få stanna kvar i Sverige, samt om ensamkommande flyktingbarns situation. Huvudsakligen vill vi undersöka de ”mellanrum” som dessa barn hamnar i och föreställningsupplevelsen ämnar lyfta frågor kring integration, medmänsklighet, barns utsatthet, deras rätt i samhället, utanförskap och ensamhet.