Obsessional Beings

Workshop i mask och Bouffon-teknik 

Med Mariana ARAOZ

En workshop med ögonblick av sällsam teaterintensitet. Bakom masken upptäcker du nya delar av din personlighet och skapar karaktärer i  oförglömliga situationer.

PDF: Mask workshop med Mariana

 I denna workshop berör vi:

Neutral Mask och Choruslekar

De neutrala maskerna(de balanserade maskerna) hjälper oss att hitta  Balansen. 

Vi lär oss spelreglerna, intar rummet och skapar kroppsmedvetenhet. Vi lär oss att andas, röra oss, se, höra och acceptera våra misstag.

Vi undersöker hur vi förhåller oss till varandra, med fokus på gruppen och sammansättningen av den.

Karaktärsmasker och kroppsmasker

Att ge liv åt en karaktär. Vi går från Balansen till Obalansen, att skapa någon olik vår egen omedelbara identitet. Maskerna avslöjar vårt inre, våra fantasier och hittar nya energier; masken demaskerar.

Vi ”föder” två typer av karaktärer:

  1. Karaktärsmasken(Commedia dell’Arte); en förstärkning av våra vardagliga arketyper. Människor vi stöter på varje dag men på ett överdrivet sätt, som en tecknad figur.

  1. Kroppsmasken(Bouffonteknik); en förstärkning av en kroppsfixering, extrema tankar, våra sår, våra drömmar eller mardrömmar. Vi undersöker hur vi rör oss, hur vi kommunicerar och hur vi uttrycker känslor genom denna kropp.

Kollektiv Rörelse – Chorus

När vi skapat vår karaktär kommer vi att improvisera på ett kollektivt sätt. Inspirerade av den grekiska teatern fokuserar vi på protagonisten och på kören. Protagonisten agerar och kören ger ljus och liv åt protagonisten. Vi ger och tar fokus oss emellan.

 

När: 9 juni – 11 juni 2017

Tid: kl. 10.00 – 17.00

Adress: Teaterhögskolan i Malmö, Bergsgatan 31.

Klädsel: svart långärmad tröja, svarta (mjuka) byxor

Kostnad: 2500kr (3dagar)

Kostnad: 2000kr (2 dagar)*

* OBSERVERA! Möjlighet finns att medverka bara under lördagen och söndagen under förutsättning att man har grundkunskap inom maskteknik.

Bokning: kontakt@teaterinsite.se

Ansök senast: 2017-05-22

(Anställda vid teateralliansen söker kursen genom dem.)

Om Mariana Araoz

Genom sin passion för teaterarbete med masker har hon sedan 1990 skaffat sig en omfattande internationell erfarenhet som regissör, skådespelare och producent i Frankrike, Sverige och i USA. Sedan 2006 är hon den drivande kraften bakom TransMission(TMR), ett utforskande inom kön, mask och teater. Detta projekt började i samarbete med Teater Halland, Teater Sagohuset, Skillinge teater och Thales Teater. Mariana undervisar i mask vid ”EcoledeJeu” i Paris, hon har även kontrakterats av Conservatoire National Superieur dÁrt Dramatique, St.Olaf College, Columbia University i New York, Teaterhögskolan i Malmö och vid institutet Boris Schoukin i Moskva.

Masker i denna workshop:

Handgjorda trämasker av Etienne Champion

Commedia dell’Arte masker av Piero Zumma och Den

Kroppsmasker(från Venus Museum) av Sylvie Berthou, skapare av Obsessional Beings tillsammans med Mariana Araoz, inspirerad av Jacques Lecoq´s ”Bouffon”

KALENDER: MÅNADSVY