I CRY TO THE SEA

En vokalperformance på vatten

Tre människor och ett piano på en flotte. I efterdyningarna av klimatkatastrofen flyr de tillsammans mot en möjlig framtid.

Klimatförändring – vår tids ödesfråga.

Vi är problemet och samtidigt lösningen. Lösningen, som måste komma NU.

I Cry to the Sea är en 45 minuter lång vokal performance som spelas på en flotte i vattnet. Ett dramatiskt och poetisk utforskande av människans motsägelsefulla sätt att förhålla sig till klimathotet.

Tre människor färdas på en flotte i efterdyningarna av en katastrof. De letar efter den enas barn som försvann i en flyende människoström. I cry to the sea undersöker teater Insite är en berättelse om att försöka ta sig ur förödande vanor som man byggt hela sina liv på och att inte ha någon aning om var man ska börja. Som handlingsförlamade superhjältar står vi på randen av en ny tid – och vet att förändringen måste komma NU.

”Vi bedriver ett globalt experiment med klimatet på vår planet, den enda beboeliga plats i universum som vi känner till. ” – Christian Azar – IPCC – FN

I December 2015 hålls en klimatkonferens som FNs klimatpanel anser vara avgörande om världssamhället ska ha någon förhoppning om att begränsa ökningen av jordens medeltemperatur till 2 grader. Om detta ska vi komma överens – i år.  Just nu ökar världens koldioxidutsläpp varje år och vi siktar mot 4-6 graders temperaturhöjning inom de kommande hundra åren. Tidigare i jordens historia – då medeltemperatur faktiskt var 6 grader högre än idag – låg havsnivån 25 meter högre än dagens.

Eller är det bara propaganda? Vi kanske ska vänta och se.

I samarbete med den klassiska kompositören Ulrika Emanuelsson och dramatiker Isabel Cruz Liljegren förenar vi klassisk musik, teater, performance och gatukonst för att ge vår tids ödesfråga plats i det offentliga rummet. Föreställningen spelas på en flotte på vatten eller på en scen där vi med effekter skapar vattnet. I cry to the sea är planerad för nationell och internationell turné.

KOMMER SNART TILL EN KANAL NÄRA DIG!

MEDVERKANDE:

Idé och regi: Ragna Wei 

Manus: Isabel Cruz Liljegren 

Komposition: Ulrika Emanuelsson

Skådespelare: Nina Jemth

Sångare: Sofia Söderberg Eberhardt

Pianist: David Sarosi 

Medregissör: Nina Jemth 

Kostym: Anna Dolata 

Ljuddesign: Jonas Åkesson 

Mask: Agnes Kenttä 

Rekvisitör: Karolin Ivarsson 

Bygg: Erik Vestman

Tekniker: Emil Eklundh Odler 

Producent: Sigrid Landström Petersén

Foto: Ilkka Häikiö och Bartosz Nalezinski

Med stöd av: Kulturrådet, Malmö Stad, Postkodlotteriets Kulturstiftelse,
Crawfoordska Stiftelsen, Sveriges författarfond, Folkuniversitetet samt Dunkers Kulturhus och Helsingborgs Stadsteater

Kalender:

PRESSFOTO:

foto: Ilkka Häikiö 2014, Illustration: Bartosz Nalezinski